Turnul cu ceas din Izmir, sau ce mai este de vazut in Izmir

Dupa Istambul si Ankara, Izmirul este al treilea cel mai populat oras din Turcia.  Ca mai toate orasele ce au dainuit de-a lungul timpului in zona Marii Egee, orasul este incarcat de istorie. Cunoscut in antichitate drept orasul Smyrna, denumirea a fost mentinuta multa vreme, pana in 1930 cand serviciul turc de posta a hotarat sa-l inscrie in actele internationale, drept Izmir, renuntand in acest fel la influenta greaca a numelui.

Desi pentru noi romanii, orasul Izmir nu este neaparat o destinatie turistica in sine, ci mai degraba un punct de tranzit, de multe ori ocolit in drumul nostru catre statiunile de pe tarmul mediteranei, o oprire in Izmir se merita. In afara de turnul cu ceas de pe faleza, simbolul orasului, in Izmir se merita ceva timp pierdut prin marele bazar, o urcare pana in cetatea antica si chiar o vizita la muzeul etnografic.

Acum, revenind la turnul cu ceas din Izmir, acesta a fost proiectat de arhitectul francez Raymond Charles Père si a  fost construit in 1901 pentru a celebra 25 de ani de la urcarea pe tronul imperiului Otoman, a unsului lui Allah, AbdulHamid al II-lea. Turcii numesc acest turn cu ceas, Saat Kulesi.  Inconjurat de patru fantani, inalt de 25 de metri, turnul ceasului imbina arhitectura clasica otomana cu coloane in stil maur. Ceasul propriu zis, a fost un cadou din partea imparatului german Wilhelm al II-lea.

Asa cum am zis si mai sus, in afara de celebrul turn cu ceas, mai sunt o multime de locuri si lucruri de vazut in Izmir. Daca te incumeti sa urci (eu am urcat cu masina) pe stradutele inguste ce duc la cetatea antica Kadifekale (Palatul de catifea) vei avea parte de cel mai frumos punct de belvedere din tot orasul. Vei vedea o parte din oras…e prea intins pentru a-i vedea marginile, si o imagine splendida a golfului Izmir. Printre ruinele cetatii construite in anul 302 i. d. Hr, vei gasi diverse turcoaice ce acolo, la fata locului lucreaza la ceva razboaie de tesut.

Am amintit si de Muzeul de Etnografie. Acesta se afla aproape de Turnul cu Ceas, se ajunge pe jos. Muzeul functioneaza intr-o vila ce a fost candva spital. Aici, in Muzeul de Etnografie, pe langa multe alte exponate, veti putea afla si povestea ochiului turcesc, simbol original din zona Izmir.

Daca tot mai aveti timp de haladuit, inainte de-a va aseza la una dintre terasele din zona, destul de aproape se afla si muzeul de arheologie. Aici, printre o multime de obiecte romane, se mai pot vedea si statuile lui Poseidon, Demeter si a zeitei Artemis.

Si cum nu poti vizita un oras turcesc fara a vizita si moscheea, principala moschee din Izmir, este moscheea Hisar, aceasta fiind unul dintre cele mai vechi monumente din oras.

Am enumerat doar putine dintre locurile ce pot fi vizitate in Izmir, ajuns la fata locului vei descoperi un oras minunat, despre care vei putea spune cu usurinta ca este un imens muzeu. Orasul creste, dar cumva, turcii reusesc sa-l pastreze atractiv din punct de vedere turistic. In concluzie, daca sunteti prin apropiere de Izmir, nu-l ocoliti…intrati in el si vizitati-l.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *